Special Olympics

Buiten mijn zwemmen in de competitie, ben ik ook actief bij de Special Olympics.

Special Olympics heeft veel weg van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen. Dus het gaat dus ook om een (groot) sport evenement waar ze in verschillende disciplines samen strijden voor de medailles. Wat is dan het verschil? Wel, dat is wel even te vermelden (voor het verschil tussen Special Olympics en Paralypics verwijs ik je graag door naar deze blogpost). Maar ik zal het hier nog wel eens in grote lijnen uitleggen:

De Olympische Spelen zijn er voor alle atleten zonder beperking. Bij Paralympic en Special Olympics gaat het enkel om atleten met een beperking. Alleen daar het verschil tussen die twee is dat de paralympische (vooral) voor mensen is met een fysieke beperking. Denk dan aan atleten die een been minder hebben of een arm, maar denk ook aan blinden en slechtziende. Bij Special Olympics gaat het uitsluitend om atleten met een mentale of motorische beperking. Dit is natuurlijk een groot spectrum van beperkingen, maar de slogan van Special Olympics luid “Iedereen telt”, zegt genoeg toch?

Ikzelf zit dus bij de Special Olympics omdat mijn ASS valt onder mentale beperking, en Sander valt dan onder Paralympics door zijn visuele beperking.

Een ander verschil tussen die laatste twee genoemde is, dat Special Olympics bestaat uit een nationale, europeese en wereld variant. Waar het bij Paralympics enkel om de vier jaar op wereld niveau gedaan word. Special Olympics national Games zijn elk jaar, de andere twee toernooien vinden maar om de vier jaar plaats.

Al blijft het in alle drie hetzelfde, ga je dromen achterna.

Verder ben ik ook Special Influencer. Waar ik met drie andere collega’s in de (sociale) media kom voor Special Olympics Belgium bekender te maken. Hoe meer mensen het kennen, hoe beter dat is voor al die G-Sporters.

 

Voila, dat is Special Olympics.