Special Olympics

Volgende Spelen

SOB Nationale spelen 2024

Vorige Spelen

SO Summer World Games 2023

Mijn verhaal van Special Olympics

Special Olympics

Wat is het?

Bij de pagina over mij vind je mijn verhaal terug hoe het allemaal begon, en als je de posts leest dan weet je hoe het nu gaat, maar Special Olympics verdiend ook een eigen pagina. Door Special Olympics is er voor mij een grote deur geopend, en niet enkel sportief… Daarom dus deze pagina.

Wat is Special Olympics nu?

Special Olympics is een internationale organisatie, opgericht door Eunice Kennedy Shriver, die sporttrainingen en -wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.
Bron: Wikipedia

Even voordat ik verder ga over hoe het voor mij allemaal is, even schetsen wat ze vanuit nationaal en internationaal organiseren.
Special Olympics Belgium moet je een beetje zien als een ‘onder-aaneming’ voor Special Olympics (International). Zo goed als elk land heeft zo zijn eigen Nationale Spelen. Afhankelijk van hoe groot het land is, kunnen zij dit zelf regelen met winter of zomer spelen. Bij ons in Belgie heb je enkel de zomer spelen, wat dus de nationale spelen zijn.

Voor het internationale gebeuren heb je Wereld Spelen zowel in zomer als in winter vorm, en die zijn om de vier jaar, net zoals de Olympicsche Spelen, al hebben we met die organisatie niets te maken. Special Olympics wordt niet officeel herkend bij BOIC.

Dus om de vier jaar zomer spelen, en dan twee jaar later de winter spelen.

Special Olympics

Hoe georganiseerd?

Special Olympics

Mijn kansen

Bij mij begon het allemaal in 2015 bij de Nationale Spelen toen in Brussel. Er ging een wereld voor mij open. Veel nieuwe dingen gezien en geleerd, mooi dat iedereen (met een beperking) daar samenkomt voor vier dagen plezier en heel hard sporten. Na dat eerste jaar ging het allemaal vanzelf, ik was daarna ingeschreven als Triatleet, en deed dit heel graag vijf jaar na elkaar, tot dat Corona er tussen kwam. Gelukkig konden we dan online contacten leggen, en filmpjes doorsturen naar ander sporters om zo toch een beetje contact te leggen.

En tijdens de corona begon voor mij een nieuw maar zeker ook belangrijk weg richting mijn doel om G-Sport bij het groter publiek te krijgen. Want toen begon ik aan het traject om Special Olympics Influecner te worden. Toen veel mensen leren kennen op korte tijd, maar daarover meer in het volgend blokje…

Na toch wel een dikke maand zenuwen en bang afwachten, kreeg ik het mooie bericht dat ik samen met drie andere ‘Special Influencer’ werd. Dit project is vooral bedoeld om Special Olympics te promoten via (sociale) media. We hebben daar veel mooie dingen mee mogen doen, maar vooral ons doel halen om Special Olympics bekender te maken bij het publiek. Wat ook heel goed gelukt was.

Twee jaar later werd kanaal (want het was vooral via het instagramaccount ‘Thespecialinfluencers’) TeamSpecial. Ook dit had een beetje iets weg van Team Belgium voor de World Games in Berlijn…

Special Olympics

Influencer...

Special Olympics

World Games

Vanaf toen ging het heel snel. Na zeven jaar Special Olympics Nationale spelen te hebben gedaan, kreeg ik in de zomer van 2022 een mail, dat ik mocht meedoen aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Zoals je hierboven ergens al hebt kunnen lezen, is dit maar om de vier jaar. Het was echt een magisch evenement. Ik ging mee met de zwemmers en genoot van elke minuut dat ik daar was. Al was het allemaal natuurlijk om te zwemmen, maar vooral voor mij het contact met al die atleten was een uniek moment. Ook de begeleiding en coaches waren heel proffesioneel en heb er veel aan gehad. Met het team zilver pakken met het team in de aflossing was echt mijn mooiste Special Olympics moment ooit…