20231126_083508781_iOS

Vilvoorde en het BK, de wedstrijden komen snel

Wanneer normaal de maand mei en maart zwaar zijn, is het nu de maand november (vooral het einde). Normaal waren er vier wedstrijden op vijf weken, waaronder het Belgische Kampioenschap.
De voorbereiding was nog niet echt optimaal, want als triatleet heb ik nog wel wat andere disciplines te trainen. Maar ondanks dat, voelde ik mij fysiek (en ook mentaal) er wel klaar voor.

De eerste wedstrijd was die in Vilvoorde, in het zwembad met de mooie (en toepasselijke) naam T’ Zeepaadje. Dat zwembad ligt in het midden van het stad, en is het allemaal redelijk compact, maar dat heeft zeker ook zijn charmes. Terwijl mijn ouders vertoefde ergens anders, was ik samen met mijn broers en zus daar. Voor hun was het ook even geleden dat ze samen met mij naar een zwemwedstrijd waren gekomen.

Die dag was het sportief ook allemaal wat afwachten, zoals ik al zei was dit mijn eerste wedstrijd. Ik ging enkel de 200 meter vrije slag doen, maar natuurlijk geen wedstrijd zonder een aflossingsploeg. Wat op het laatste was natuurlijk… Eerste keer ging het over aftasten met wie ik te maken had, en vooral zou de tijd van 2 minuten 50 seconden nog haalbaar zijn na enkele jaren. Eenmaal op de startblok was het even spannend, want ik beefde ook even, waardoor het een seconden wachten was aan de start. Gelukkig liet de kamprechter mij gewoon rustig de focus terug zoeken, voordat we vertrokken… De wedstrijd ging redelijk goed, goede start, goede indeling, maar vooral de laatste anderhalve lengte heb ik nog kunnen sprinten. Wat uiteindelijk een toptijd opleverde, zelfs 5 seconden eraf! Wat was ik trots… plus dan nog de gedachtes dat ik in het midden nog wel sneller kon…

Een geslaagde eerste wedstrijd, met mooie resultaten, en dan moest het mooie Belgische kampioenschap nog komen, de week erna was die gepland….

De week later (26 november) was het dan het BK, dat heet dan volledig “Belgian Paraswimming championships”, wat dus niet enkel voor zwemmers met een mentale beperking maar ook voor zwemmers met een fysieke beperking. Gewoon al om met iedereen samen te kunnen zwemmen voor de Belgische titels is al een mooi moment….
Wij gingen met Leuven Aquatics met drie zwemmers, al dat dacht ik in het begin, blijkbaar waren we met vier, en dat had ik pas later door als ik een andere trainer en atleet zag met een Leuven Aquatics t-shirt. Het ging om een zwemmer die een visuele beperking had, wat niet veel mensen wisten blijkbaar, enkel onze trainer wist dat. Maar tof om zo eens iets helemaal anders te zien, want zwemmen als je niet goed kan zien is altijd wel anders. Als G-Sporter ontdek ik graag hoe andere met welke beperking dan ook, het kunnen doen als (top-)sporter. In het kort kan ik zeggen dat zij toch een andere manier hebben van zwemmen. Zij krijgen een tik met een soort balletje aan een stok om te laten weten als ze er bijna zijn. Verder heb ik het niet zo goed begrepen, en daarom weet ik ook niet exact hoe het werkt.

Goed ons BK dan…
Ik deed zelf enkel mee aan de 50 meter vrije slag en de 50 meter schoolslag, wat ook mijn nummers waren in Berlijn, maar dus nu ook op het BK in Antwerpen. De vrije slag moest het nummer worden, waarbij ik het podium kon halen, maar het moest natuurlijk nog gezwommen worden… Alleszins had ik de focus, en dat zag je ook als ik in de oproepkamers zat en dan uiteindelijk op de blok stond. Natuurlijk stond de belgische top van G-Zwemmers in S14 (dat is onze categorie waarin wij zwemmen. In een video leg ik dat nog wel eens in detail uit), en het ging dus moeilijk worden. De focus was goed, en heb ook echt heel hard mijn best gedaan, en na een spannende wedstrijd werd ik nipt vierde, en was het op zich wel blij mee. Wel respect voor de andere, toppers daar…
Na de middag heb ik dan nog de 50 meter schoolslag gezwommen, en daar waren de kansen minder groot, maar ook dit moest gezwommen worden. Bij het inzwemmen voelde ik iets in mijn rechter bovenbeen, maar door adrenaline voelde ik tijdens de race er weinig van. Ook deze wedstrijd was er veel focus, en heb ik ook hierbij alles gegeven. Wat een vijfde plaats opleverde.

Over het algemeen waren de tijden goed, maar de (meeste) in mijn reeksen zijn wel een pak jonger, dat is iets om over na te denken.
Heb een goed BK gehad, en heb er van genoten, een video komt er ook, dus houd onze blog en socials in de gate.

Voila dat was het voor de wedstrijden van eind november, we hadden de wedstrijd in Vilvoorde en dan het Belgische Kampioenschap, mag ik via deze weg ook even iedereen bedanken voor steun, begeleiding en het plezier binnen en rond Leuven Aquatics.

Tot snel,
Elias

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *